BM Gazze’de insani ateşkes çağrısında bulundu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Cuma günü Gazze’de insani ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın başlangıcından bu yana BM’nin savaşa ilişkin ilk duruşu olan kararnamenin bağlayıcılığı yok.
193 üyeli kurulda, İsrail’in yakın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yanı sıra 120 ülkenin de karara “evet” dediği; Avrupa Birliği’nin (AB) 4 üyesi, Avusturya, Macaristan, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu 14 ülke ateşkes davetine “hayır” dedi. Aralarında İngiltere, Kanada ve Almanya’nın da bulunduğu 45 ülke çekimser kaldı.
Tasarı, “derhal, kalıcı ve kalıcı” bir insani ateşkes talep ediyor ve tarafların derhal uluslararası insan hakları hukukuna uymalarını talep ediyor; siviller; Ayrıca okulların, hastanelerin ve sivillerin hayatta kalması için gerekli tüm altyapının korunmasına yönelik bir çağrı da yapıldı. Temel ihtiyaç ve insani yardım çalışanlarının Gazze Şeridi’ne nakledilmesine de izin verilmesi talep edildi. Tasarıda ayrıca Gazzelilere bölgenin kuzeyini boşaltıp güneye gitmeleri talimatını veren İsrail’in bu emri iptal etmesi talep edilirken, Filistin’de sivillerin zorla yerinden edilmesinin de kesinlikle reddedildiği belirtiliyor.
İsrail: “Utançla tarihe geçecek”
BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen tasarı, Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ve Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı. Mansur, “Bugün Genel Kurul ‘savaşın durdurulması’ çağrısı yaptı.” Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Daimi Temsilcisi Lana Nusseibeh, “Böyle bir jeopolitik ortamda 120 oy, uluslararası hukuk ve orantılı güç kullanımının desteklenmesi açısından çok önemli bir mesajdır. sahadaki mevcut durum.”
İsrail ve ABD, Hamas’ın adının yer almadığı tasarının kabul edilmesini sert bir şekilde eleştirdi. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, “Tarihe utançla geçecek bir gün olacak” diyerek tasarının kabul edilmesinin artık BM’nin hiçbir meşruiyetinin kalmadığını öne sürdü. Erdan, evet oyu verenleri İsrail yerine Nazi teröristlerinin savunmasını desteklemeyi tercih etmekle suçladı. BM Daimi Temsilcisi, İsrail’in Hamas’ın terör fırsatları ortadan kaldırılana ve rehineler kurtarılana kadar operasyona devam edeceğini söyledi. Erdan, “Hamas’ı yok etmenin tek yolu onları tünellerinden, terörün yer altı şehirlerinden çıkarmaktır.”
AP,AFP, Reuters / SÖ,ET
DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?