İşten çıkarılan Sputnik Türkiye çalışanları Meclis gündeminde
Rusya devlet destekli haber yayıncısı Sputnik Türkiye’nin İstanbul ve Ankara bürolarında görev yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 24 üye görevden alındı. İşten çıkarılan Sputnik Türkiye çalışanları, geçtiğimiz hafta TGS ile birlikte İstanbul ve Ankara ofisleri önünde basın açıklaması yaptı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yanıtladı.
Çakırözer önergede, “Sendika işyeri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 24 gazetecinin işveren tarafından işten çıkarıldığından haberiniz var mı?” diye sordu.
Çakırözer, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, basın özgürlüğünün önündeki engellerden birinin de gazetecilerin sendikal çalışmaları nedeniyle yaşadığı mağduriyetler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışanların örgütlenme hakkının korunması için hem işveren hem de denetçi olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir.”
İşten çıkarılan Sputnik Türkiye çalışanları eylemlerine devam ediyor.
Ankara ofislerinin bulunduğu Koç Towers önünde basın açıklaması yapan Sputnik Türkiye çalışanları, Anayasa ile güvence altına alınan sendikal haklarını hatırlatarak, toplu iş sözleşmesi ile işe iade edilene kadar çabalarını sürdüreceklerini açıkladı.
TGS Lideri Gökhan Durmuş yaptığı basın açıklamasında, Sputnik Türkiye patronunun “24 TGS üyesini sendikal nedenlerle görevden alarak Anayasa’yı çiğnediğini” vurguladı.
Sputnik Türkiye temsilcisi ve yöneticilerine seslenen Durmuş, “Rahat uyuyun. Bu mücadele bitmedi, daha yeni başlıyor” dedi.
24 Temmuz’da İstanbul ve Ankara ofislerine grev ilanı asıldığını belirten Durmuş, ilerleyen süreçte Sputnik patronunun sendika örgütünü dağıtmak ve toplu iş sözleşmesini imzalamamak için mücadele ettiğini söyledi.
Durmuş, hem Ankara’da hem de İstanbul’da sendika üyelerinin istifaya zorlandığını, Ankara ofisi patron temsilcisinin sendikanın yaptığı grev duyurusunu hukuka aykırı bir şekilde reddettiğini kaydetti:
“Üyelerimiz istifa etsinler diye yöneticiler tarafından ikna odaları kuruldu. Resmi kurumlara yaptıkları başvurular reddedilince grev kararımızı askıya almak zorunda kalan işveren, bu kez 24 üyemizi sözde ‘ekonomik’ten ihraç etti. sebepler.”
“Bu ülkede hiçbir kurum, şirket veya kişi kanunlardan daha güçlü değildir” diyen Durmuş, “Sputnik Türkiye ofisi Ankara ve İstanbul temsilcileri kanunları çiğneme cesaretini nasıl buluyorlar?”
Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ve Cumhuriyet savcılarına sesleniyorum, kanunların ve anayasanın çiğnenmesine izin vermeyin.”
BBC TürkçeTGS’nin sorularını da yanıtlayan TGS Lideri Gökhan Durmuş, Sputnik’in patronuyla Şubat 2023’ten bu yana toplu iş sözleşmesinin yasal müzakere sürecinde olduklarını söyledi.
“Birçok konuda anlaştık. Ücret meselelerine gelince, müzakereler durdu. Asla zam yapmak istemediklerini söylediler. Bu durum karşısında üyelerimiz yasal haklarını kullanarak grev kararı aldılar.”
TGS, grev ilanını 24 Temmuz’da Sputnik’in İstanbul ve Ankara ofislerine astı ve grevin 17 Ağustos’ta başlayacağını duyurdu.
Sputnik: İşten çıkarmaların nedeni ekonomik
İşveren Sputnik, BBC Türkçe’ye yaptığı yazılı açıklamada, “RIA Novosti gibi Rus devleti tarafından desteklenen kanalların çatı kuruluşu olan MIA Rossiya Segodnya’nın İstanbul ve Ankara’daki tüm faaliyetlerinin Türkiye yasalarına uygun olduğunu vurguladı. ” ve “Yıllardır devam eden ticari faaliyet sırasında iş, vergi veya başka hiçbir alanda tek bir ihlal söz konusu değildir.”
“Sputnik Türkiye’nin yeniden yapılanma kararı, iş süreçlerinde artan verimlilik nedeniyle ekonomik nedenlerle 1,5 aydan uzun bir süre önce alındı. Konuyla ilgili Türkiye ve Birlik’teki ilgili kurumlar 3 Temmuz 2023’te bilgilendirildi. Bu karar, Birliğin 24 Temmuz’da grev ilan etmesinden çok öncesine denk geliyor.”
Sendika: İşyeri temsilcisi işten çıkarılamaz
TGS Lideri Durmuş, Sputnik’in yaptığı yazılı açıklamanın ardından şöyle konuştu:
“Toplu ihraç halinde Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereği en az bir ay önceden Bakanlığa ve bize bildirildiği doğrudur. Toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken toplu işten çıkarma bildirimi yapmanın doğru olmadığını söyledik. Ancak kanuna göre işyeri temsilcisinin görevden alınması mümkün değildir. Bir işyeri temsilcisinin işten çıkarılması, sebebin “küçülme” değil, sendikal sebepler olduğunu gösteriyor”
Sputnik Türkiye işyeri temsilcisi Nejdet Eksilmez, “Hukuksuzca ihraç edilenler işe iade edilene ve toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadelenin devam edeceğini” vurguladı.
“İşveren hukuksuz bir uygulamaya gitti. Türkiye yasalarına güveniyoruz, işimizin başına döneceğimizden eminiz. 17 Ağustos’ta başlatacağımız grevi işçiler olarak dayanışmayla kazanacağız.”
Sputnik, Türkiye’de 24 saat radyo, internet sitesi ve sosyal medya yayınlarının her zamanki gibi devam edeceğini duyurdu ancak bazı programcılar grev süresince yayın yapmayacaklarını açıkladı.